Het kiezen van een goede loopbaancoach is van het groot belang wanneer je tegen carrière problemen aan loopt, wanneer je last hebt van burn-out klachten of ontevredenheid op de werkvloer. Maar hoe kies je een loopbaancoach, waar moet je rekening mee houden en wat kan een goede loopbaancoach voor je betekenen? Hiervoor hebben we een aantal praktische tips opgezet.
Stel een doel op
Voordat je begint met je zoektocht naar een loopbaancoach is het raadzaam even stil te staan en doelen op te stellen. Wat wil je bereiken met het gebruik van een loopbaancoach? Zorg dat je dit goed voor ogen hebt. Op deze manier kan je gerichter zoeken naar de juiste loopbaancoach en kan de coach jou ook veel beter begeleiden met het behalen van je doelstellingen.
Zoek in de buurt
Uiteraard is het belangrijk dat de loopbaancoach niet te ver is verwijderd van jouw woongebied. Als jij bijvoorbeeld op zoek bent naar een loopbaancoach in Leiden is het niet handig als deze coach vanuit Limburg moet komen. Dit zorgt voor drempels en maakt face 2 face sessie een uitdaging.
Ervaring van de coach
Zoek naar een coach die ervaring heeft en gecertificeerd is. Een gecertificeerde loopbaancoach heeft de juiste opleiding hiervoor gedaan en heeft daardoor ook ervaring om je te helpen met het bereiken van je doelen. Een ervaren coach kan waardevolle inzichten bieden. Door hun expertise en ervaring zullen de tarieven mogelijk wel hoger uitvallen, maar weet ook dat je aan hun diensten vele malen meer hebt dan aan een niet gecertificeerde loopbaancoach of een startende coach die nog weinig ervaring heeft opgedaan in het vak. Ga naar waar jouw prioriteiten op dit vlak liggen en maak een budget voor jezelf die je uit kan geven aan een loopbaancoach.
Heb je al een loopbaanadviseur op het oog? Controleer voor de zekerheid of zij ook zijn aangesloten bij een beroepsvereniging en het keurmerk bezitten. Dit maakt de kans vele malen groter dat je goede resultaten zal boeken. NOLOC is de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en het keurmerk is afkomstig van de ICF (International Coach Federation)
Vraag referenties aan
Vraag altijd referentie aan voordat je in zee gaat met een nieuwe loopbaancoach. Door referenties, aanbevelingen en naar recensies te kijken kan je een holistisch beeld krijgen van de werkwijze van de coach en de resultaten die ze boeken met hun klanten. Door positieve ervaringen te lezen kan je duidelijk voor jezelf krijgen hoe waardevol een loopbaancoach is en de effectiviteit inschatten van hun diensten.
Achterhaal hun werkwijze
Informeer naar de aanpak van de coach en wat je kunt verwachten tijdens de coachingssessies. Verschillende loopbaancoaches leveren diverse diensten en programma’s. Sommigen bieden individuele sessies aan, terwijl anderen uitgebreidere pakketten met meerdere sessies en extra middelen aanbieden. Overweeg welk type dienstverlening het beste past bij jouw behoeften en doelen. Ook de duur van het programma is van belang. Sommige coaches bieden kortdurende sessies aan, terwijl anderen uitgebreidere programma’s hebben die over meerdere weken of maanden kunnen lopen. Bedenk hoeveel tijd je bereid bent te investeren en hoeveel sessies je nodig hebt om je doelen te bereiken.
Plan een gratis kennismakingsgesprek in
Voordat je een loopbaancoach kiest is het een goed idee om een gratis kennismakingsgesprek in te plannen. Op deze manier kun je jouw coach leren kennen en aanvoelen of je een klik met diegene hebt. Dit maakt het al een stuk makkelijker om de keuze te laten vallen op een goede coach, want hoe goed een loopbaancoach ook is, als er geen klik is met de cliënt dan werkt het niet. Tijdens dit gesprek kun je goed testen of de coach beschikt over inlevingsvermogen en of hij of zij duidelijk en vriendelijk communiceert. Zo is een coach die zeer strikt en onderdrukkend communiceert niet fijn in gevallen dat je al onder veel stress staat.
Maak de kosten bespreekbaar
Tijdens het kennismakingsgesprek is het raadzaam om alvast de kosten te bespreken. Op deze manier voorkom je een verrassing als je eenmaal aan de slag gaat met jouw loopbaancoach. Echter moet je de kosten zien als een investering in jezelf. Bedenk zo de mogelijke resultaten die je kunt boeken onder begeleiding van een ervaren coach. De verbeterde loopbaankansen, de verbetering in je zelfvertrouwen en je algemene werkgeluk. In sommige gevallen is het mogelijk dat jouw werkgever wil betalen voor een loopbaancoach. Bespreek dit daarom ook met jouw werkgever.
Mo-tivatie voor jouw werkgeluk
Aan jou is de keuze hoe je je doelen wilt behalen en hoe jouw toekomst eruit gaat zien. Als specialist op het gebied van loopbaancoach en burn-out coaching willen wij je graag verder helpen en begeleiden in het bereiken van die doelen. Neem contact met ons op om kennis te maken en laten we samen werken aan jouw doelen!