Personal branding bij solliciteren – hoe blijf je echt jezelf?

“Ik moet me aanpassen aan wat de werkgever zoekt.”, “Mijn cv is toch gewoon een lijstje met werkervaring?”, “Waarom zouden ze mij kiezen?”

Dit zijn gedachten die veel sollicitanten hebben. En begrijpelijk: solliciteren voelt vaak als een spel waarin je de juiste antwoorden moet geven om ‘door de selectie’ te komen, je cv moet perfectioneren en je jezelf moet presenteren op een manier waarvan je denkt dat werkgevers het willen zien. Alsof je jezelf moet verkopen. Maar wat als ik je vertel dat het tegenovergestelde werkt? Het is veel krachtiger om je authentieke zelf te laten zien. Dat is waar personal branding om de hoek komt kijken.

Wat is personal branding en waarom is het belangrijk?

Personal branding betekent dat je jezelf als professional neerzet op een manier die past bij wie jij bent. Het gaat niet om jezelf mooier voordoen dan je bent, maar om helder krijgen wat jou uniek maakt en hoe je dat communiceert. Werkgevers zoeken niet alleen iemand met de juiste werkervaring en vaardigheden, maar ook iemand die past binnen de bedrijfscultuur. Als jij jouw waarden, drijfveren en talenten goed kunt overbrengen, trek je sneller een werkgever aan die écht bij je past.

Veel mensen denken dat personal branding betekent dat je jezelf moet ‘verkopen’. Maar het is juist het tegenovergestelde: het draait om aantrekkingskracht. Als jij duidelijk bent over wie je bent en wat je zoekt, trek je vanzelf de juiste kansen aan.

  1. Begin bij jezelf: Wat maakt jou uniek?

De basis van een sterk personal brand ligt bij zelfkennis. Voordat je jouw cv en LinkedIn-profiel aanpast, is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Wat zijn mijn kernwaarden?
  • Waar krijg ik energie van in mijn werk?
  • Wat zijn mijn sterke punten? Waarin blink ik uit?
  • Hoe willen anderen met mij samenwerken?
  • Wat maakt mijn manier van werken uniek?

Kortom: je wilt jouw zone of genius helder hebben. Datgene waar jij je in onderscheidt van alle anderen. Dit is een essentieel onderdeel van loopbaancoaching, waarbij je samen met een coach je talenten en drijfveren in kaart brengt.

Schrijf je antwoorden op. Dit helpt je niet alleen bij het vormgeven van je cv en LinkedIn-profiel, maar ook bij sollicitatiegesprekken. Hoe beter jij weet wat je te bieden hebt, hoe sterker je dat kunt communiceren.

  1. Vertaal je personal brand naar je cv en LinkedIn

Veel cv’s en LinkedIn-profielen blijven hangen in standaard opsommingen van werkervaring en vaardigheden. Maar als je echt impact wilt maken, moet je een verhaal vertellen. Dit kun je doen met storytelling.

Gebruik storytelling in je cv

Stel dat je projectmanager bent en in je cv simpelweg zet: ‘Verantwoordelijk voor projectplanning en teamcoördinatie’. Dat klinkt prima, maar zegt weinig over wie jij bent als professional en hoe jij het aanpakt. Een betere manier is om te laten zien hoe jij je werk doet:

“Ik zorg ervoor dat teams soepel samenwerken en dat projecten niet alleen op tijd, maar ook zonder stress worden opgeleverd.”

Op deze manier laat je zien wat jou uniek maakt en hoe je impact hebt in je werk.

Maak je LinkedIn-profiel persoonlijker

Je LinkedIn-profiel is een kans om jezelf te positioneren als professional. De samenvatting bovenaan je profiel (de ‘Info’-sectie) is een mooie plek om jouw personal brand krachtig neer te zetten. In plaats van een standaard opsomming van je functies, kun je hier jouw verhaal vertellen:

  • Wat drijft jou in je werk?
  • Welke impact wil je maken?
  • Wat typeert jou als professional?

Een voorbeeld:

Wat je niet bovenaan je profiel wilt zetten is: “Ervaren marketeer met een passie voor contentstrategie en social media. Dat is een algemene zin die veel mensen gebruiken. Daarmee ga je niet opvallen. Wat wel helpt is: “Ik help bedrijven groeien door krachtige contentstrategieën te ontwikkelen. Mijn kracht? Ik vertaal data en trends naar verhalen die echt raken.”

  1. De rol van mindset in personal branding

Veel mensen saboteren zichzelf in hun personal branding zonder dat ze het doorhebben. Gedachten als ‘Ik heb niet genoeg ervaring’ of ‘Waarom zouden ze mij kiezen?’ zorgen ervoor dat je je kleiner maakt dan nodig. Dat lees je vervolgens terug in een CV of beter gezegd: je leest dus niet terug in een CV wat er wel in zou moeten staan.

Een sterke personal brand begint met een sterke mindset. Draai belemmerende overtuigingen eens om:

“Ik heb niet genoeg ervaring.” Dit gaat je natuurlijk niet helpen. In plaats daarvan kun je beter de overtuiging krijgen “Ik breng een frisse blik en ben snel lerend.”

Ook de gedachte “Waarom zouden ze mij kiezen?” helpt niet. “Mijn kracht zit in mijn brede ervaring, analytisch vermogen en creatieve aanpak.”

Hoe jij over jezelf denkt, bepaalt hoe anderen jou zien. Als jij gelooft in jouw waarde, straal je dat uit en trek je de juiste kansen aan.

  1. Durf jezelf te laten zien

Authentiek solliciteren betekent niet dat je alles zomaar eruit flapt, maar wel dat je dichtbij jezelf blijft. Dat betekent:

  • Wees eerlijk over wat je zoekt. Solliciteer niet op banen die niet echt bij je passen omdat je ‘iets moet vinden’.
  • Laat je persoonlijkheid doorschemeren. In je cv, LinkedIn en sollicitatiegesprekken.
  • Sta achter je eigen verhaal. Als je zelf niet gelooft in je toegevoegde waarde, hoe kan een werkgever dat dan wel doen?

Wil je concreet aan de slag met je sollicitatie? Volg dan deze 7 stappen naar je ideale baan.

  1. Personal branding stopt niet bij solliciteren

Je personal brand is niet alleen nuttig bij solliciteren, maar ook in je verdere carrière. Of je nu een netwerkgesprek voert, een presentatie geeft of jezelf profileert op je werk: hoe duidelijker jij bent over wie je bent en wat je te bieden hebt, hoe makkelijker je de juiste kansen aantrekt. Overweeg je een nieuwe richting in je carrière? Dan kan een carrièreswitch een logische volgende stap zijn.

Conclusie

Solliciteren is geen toneelstuk waarin je moet voldoen aan een bepaald ideaalbeeld. Werkgevers zoeken geen ‘perfecte’ kandidaten, ze zoeken mensen die weten wie ze zijn en wat ze te bieden hebben.

Door te werken aan je personal branding – door te ontdekken wat jou uniek maakt en dat op een authentieke manier te communiceren – solliciteer je met meer zelfvertrouwen én trek je de juiste kansen aan.

Dus, durf jij jezelf te laten zien?

Op zoek naar jouw passie in je ideale baan?

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Help, mijn baan is saai! Hoe voorkom je onderprikkeling?

Ben jij onderprikkeld op je werk? Wij vertellen...

6 makkelijke stappen voor een carrièreswitch

Het maken van een carrièreswitch kan met vele...

Is loopbaancoaching wettelijk verplicht?

Loopbaancoaching is de laatste jaren steeds populairder geworden,...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.