Blog

Hoe vind ik mijn droombaan? Volg deze 7 stappen!

In mijn werk is dit een veelgehoorde vraag. Er zijn helaas nog altijd te veel mensen zoekende in hun loopbaan. Ze weten vooral wat ze niet meer willen in een nieuwe baan, maar op de vraag wat ze wél willen blijf het stil. Wat als het niet zo moeilijk hoeft te zijn?

Wat is een droombaan?

Laten we allereerst eens kijken naar wat een droombaan is. De definitie van een droombaan kan heel verschillend zijn:

  • Zin in je dag
  • Plezier in je werk
  • Gebruik maken van jouw talenten
  • Het gevoel hebben dat je een bijdrage levert
  • Werken voelt niet als werken
  • Zinvol bezig zijn

Dit is slechts de korte versie van het lijstje, want er zijn er nog veel meer te bedenken. En weet je? Ze zijn allemaal waar! Als je het mij zou vragen wat een droombaan is, dan zou ik zeggen: een baan die past bij JOU!

Als stelregel neem ik altijd dat jouw ideale baan 100% is. Als je hiervan minimaal 80% terugziet in jouw nieuwe baan, dan heb jij jouw droombaan. Misschien denk je nu wel: 80%?? Dat is heel veel! Dat kan nooit. Ja dat kan echt. En jij bepaalt ook nog eens zelf wat er in die 80% zit. Over sommige zaken kun je praten en is het minder erg als dat niet aanwezig is in je nieuwe baan. Zo is er dus minimaal 80% waar je geen concessies over doet. Dit MOET aanwezig zijn, anders is het niet jouw droombaan.

Als jij bij voorbaat al concessies gaat doen, dan kom je nooit op jouw droombaan uit. Vaak lijkt het heel veel om 80% terug te zien, maar in de praktijk valt dat wel mee. Je zult zien dat als je een vacature vindt die bij jou past dat bijna al jouw criteria daarin terugkomen.

Dan blijft de vraag… hoe vind je nu die droombaan?

Het stappenplan om jouw droombaan te vinden

Hiervoor gaf ik al aan dat het belangrijk is om helder te hebben hoe jouw ideale baan eruit ziet. Dat is die 100%. Hiervan zoek je minimaal 80%. Om die baan te vinden, moet je eerst weten WAT jouw droombaan is. Wat is de baan die bij jou past?

Om te weten wat jouw droombaan is en hoe je deze vindt, heb ik een stappenplan voor je opgesteld. Als je deze stappen volgt, dan vind je jouw droombaan! Zo simpel is het. Laten we van start gaan!

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Stap 1: Maak een plan van aanpak

Het vinden van jouw droombaan gebeurt niet door impulsieve acties, maar met een doordacht plan. Neem dus de tijd voor jezelf om jouw doelen te definiëren.

  • Wat wil je bereiken?
  • Wat zijn jouw professionele ambities?

Stel heldere en vooral haalbare doelen op voor de lange en de korte termijn. Dat zorgt voor succes.

Als jij start met een nieuw project, dan start je altijd met een doel en een plan van aanpak. Dat is bij het vinden van jouw droombaan niet anders. Zie de zoektocht naar jouw droombaan als jouw persoonlijke loopbaanproject. Allereerst formuleer je je doel. Dat doel is uiteraard het vinden van jouw droombaan. Dat doel kun je opsplitsen in vragen om je erbij te helpen, dan kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Wat vind ik leuk in een baan?
  • Wat kan ik goed?
  • Wie ben ik als professional?
  • Waar heb ik allemaal kennis van?

Als jouw doel helder is, hoe ga je het dan verder aanpakken? 

Start met een plan van aanpak. In dit plan geef je aan welke stappen jij gaat zetten om jouw doel, jouw droombaan, te bereiken. Bij stappen kun je bijvoorbeeld denken aan het helder krijgen van jouw droombaan, wie er deel uitmaken van jouw netwerk, jouw CV op orde krijgen en nog veel meer. Het belangrijkste hierbij is dat je echt start met stap 1. Als jij op dit moment nog niet helder hebt welke baan bij jou past, dan is dat dus stap 1 voor jou. Ben jij al verder in dat proces, dan kan stap 1 bijvoorbeeld zijn dat je je CV helemaal up-to-date maakt. Maak dus heel helder voor jezelf welke stappen je te zetten hebt en begin bij de eerste.

Stap 2: Concretiseer jouw droombaan

“Mensen helpen” is geen concrete droombaan. Het is een nobel streven, maar ik denk dat bijna iedereen dit wel doet in zijn werk, op welke manier dan ook. Dit is dus te vaag. Als jij dit tegen jezelf zegt, dan is de kans groot dat je niet verder komt met jouw droombaan omdat het te vaag blijft.

Hoe gedetailleerder jij bent in het formuleren van jouw droombaan, hoe makkelijker je de baan kunt vinden. Je moet jouw droombaan dus heel concreet maken. Dat betekent dat je precies moet weten:

  • Wat wil je doen in je werk? Denk aan werkzaamheden.
  • Welke talenten wil je inzetten?
  • In welke branche wil je werken?
  • Welke bedrijfscultuur past bij jou en kom jij goed tot je recht?
  • Wat zijn voor jou belangrijke randvoorwaarden in je werk?
  • In welke rol wil jij gaan werken?

Dit betekent dat je dus heel duidelijk moet hebben welke functie bij jou past en zo concreet mogelijk. Dat maakt het zoeken naar deze baan toch veel makkelijker? Als ik bijvoorbeeld tegen jou zeg: ga op zoek naar een rode auto op straat, dan filter je al heel snel de andere kleuren auto’s weg. Jouw focus ligt op die rode auto. Zo werkt het bij het vinden van een baan ook. Als jij weet wat je zoekt, dan filter je al snel alles weg wat je niet zoekt. Dat geeft focus en zorgt ervoor dat je alleen nog de vacatures ziet die bij jou passen.

Stap 3: Durf te dromen!

Oké, die baan is nu heel helder. Gefeliciteerd! Nu mag je gaan dromen. Dromen?? Ja dromen. Het is belangrijk dat je een goed beeld kan vormen van de baan én de omgeving die je zoekt. Hoe duidelijker dat beeld, hoe blijer jij ervan wordt en hoe groter de motivatie om dat ook te vinden.

Dus daag jezelf uit. Doe je ogen dicht en vorm een beeld van dat te gekke bedrijf waar je naar binnen stapt, waar je jezelf achter een bureau ziet zitten, rond ziet lopen of lunchen met collega’s. Hoe voelt dat? Word je er blij van? Zie het ook allemaal in detail voor je. Hoe helderder het beeld dat je ervan hebt, hoe beter het gevoel erbij is.

Als je binnenkort een gesprek hebt bij een bedrijf, kijk dan goed rond. Kijk wat het met je doet dat je daar bent. Geeft het hetzelfde gevoel als het beeld wat je voor ogen had? Voldoet het bedrijf aan jouw beeld?

Stap 4: Maak een sterk CV

Wanneer je gaat solliciteren is het belangrijk dat je een goed CV hebt. Een CV is tegenwoordig niet meer slechts een opsomming van alles wat je hebt gedaan. Nee, het is een weergave van wie jij bent. Als een recruiter of een werkgever naar jouw CV kijkt, dan moeten ze in één oogopslag een goed beeld van je krijgen. Dat betekent een sterk persoonlijk profiel en een uitstraling die volledig past bij jou.

Gebruik nooit de kleuren van de huisstijl van het bedrijf, want dat zien ze de hele dag en dan val je niet meer op.

Jouw CV moet dus passen bij jou, maar moet ook volledig zijn. Dus zorg dat alles erin staat en maak het niet langer dan twee A4-tjes. Heb je in een periode veel korte dienstverbanden gehad? Bundel ze onder één kopje. Had je neventaken in je baan? Interessant! Benoem ze, behalve als ze niets toevoegen aan jouw toekomstige baan. Als jij ook verantwoordelijk was voor het bijhouden van de voorraad van de kantoorartikelen, dan hoef je dat echt niet op je CV te benoemen. Als jij voorzitter was van een werkgroep of een bepaald project hebt geleid naast jouw functie, dan is het zeker interessant om te benoemen.

Bedenk dat jouw CV jouw visitekaartje is!

Stap 5: Word vindbaar op LinkedIn

Veel mensen gebruiken LinkedIn niet. Zonde! En een gemiste kans. LinkedIn is hét platform om te netwerken. Als jij een carrièreswitch wilt maken, dan kun je daar mensen zoeken uit hetzelfde vakgebied of die werkzaam zijn bij een bedrijf waar jij warm voor loopt. Maak contact, knoop een gesprek aan en vraag of ze tijd hebben voor een (virtueel) kopje koffie.

Wees niet te bang om te connecten op LinkedIn. Daar is het voor! Moet jij iedereen persoonlijk kennen waar je mee connect? Zeker niet. Het gaat er niet om wat je weet, maar wie je kent. Mensen kennen mensen. Dus hoe meer mensen weten dat jij op zoek bent naar een bepaalde baan, hoe handiger het is voor jouw netwerk! De meeste vacatures worden vervuld via het netwerk…

Ook is het handig om jouw LinkedIn goed in te richten, zodat je gevonden wordt. Je moet daar duidelijk vermelden wat je zoekt zodat recruiters jou vinden, maar ook bedrijven. Als je solliciteert via LinkedIn wil je ook dat ze meteen een goed beeld van je krijgen als ze jouw LinkedIn pagina bezoeken. Heb je er bijvoorbeeld een goede foto op staan en staat jouw sterke, persoonlijke profiel daar ook? Dan wordt het steeds makkelijker om te netwerken.

Stap 6: Netwerken

Je bent vindbaar. Het is duidelijk wat je zoekt. Nu moet je gaan netwerken. Dat kun je op verschillende manieren doen. Het belangrijkste hierbij is dat je het op een manier doet die past bij jou. De een loopt alle netwerkborrels af en legt heel makkelijk contact met onbekenden. De ander vindt het al spannend om een e-mail te sturen, laat staan een netwerkborrel.

Netwerken is persoonlijk. Je kunt denken aan praten met recruiters, maar ook binnen jouw eigen netwerk in gesprek gaan. Wie uit jouw familie of vrienden kent iemand of is iemand die werkzaam is bij een interessant bedrijf? Wie kan jou ergens introduceren?

Ook social media kan daarbij helpen. Denk weer aan LinkedIn. Met wie kun jij contact leggen? Of heb je wel eens gedacht aan een post plaatsen om te verbinden met anderen of een hulpvraag te stellen. “Ik ben op zoek naar …, wie kan mij helpen?”.

In essentie willen mensen elkaar graag helpen. Maak daar gebruik van!

Stap 7: Hét gesprek en zeg ja op die toffe baan!

Wanneer jij een toffe baan tegenkomt, zorg dan dat je in het sollicitatiegesprek goed beslagen ten ijs komt. Verdiep je in het bedrijf, neem je brief en CV uitgeprint mee en maak een lijstje van vragen die je wilt stellen.

“Mag ik dan ook vragen stellen?” is dan vaak de reactie. Jazeker! Jij wilt er toch achter komen of het bedrijf past bij jou? Dan zul je echt vragen moeten stellen. Als jij gaat daten, dan ga je toch niet meteen trouwen? Dan wil je eerst kennismaken en kijken of die persoon wel de liefde van je leven is voordat je in het huwelijksbootje stapt. Voor een baan is dat niet anders. Mensen denken vaak dat ze blij moeten zijn dat een bedrijf ze wil aannemen. Niets is minder waar! Jij mag kritisch zijn en de tijd nemen om kennis te maken. Wat heb jij nodig om te kunnen checken of jij een match bent met het bedrijf en de baan?

Als je dan aan alles voelt dat dit een dikke JA is, ga er dan voor. Is het dan niet meer spannend? Natuurlijk wel. Maar dat is meer dan normaal! Het gaat erom dat je vooraf je huiswerk hebt gedaan. Je kunt alles afvinken en weet dat dit past. Dan mag je het gaan ervaren.

Dus zeg JA! Ga ervoor en werk met plezier in jouw nieuwe droombaan.

Kom in beweging

Het vinden van jouw droombaan is een traject van uitzoeken, plannen, vastberadenheid en in actie komen. Gebeurt het vanzelf? Nee. Zorg dat je de juiste dingen doet. Volg jouw stappenplan, maak jouw doelen concreet en durf te dromen. Wacht niet op kansen, maar creëer ze. Zo vergroot je je kans op succes in jouw loopbaan.

Go for it!

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.