Blog

Zelfvertrouwen en het vinden van een baan: waarom zelfvertrouwen belangrijk is tijdens het sollicitatieproces

Het vinden van een baan kan een stressvolle en uitdagende ervaring zijn. Zelfs de meest ervaren professionals kunnen zich onzeker voelen tijdens het sollicitatieproces. Afwijzingen, onzekerheid over de toekomst en een gebrek aan zelfvertrouwen spelen hierbij een rol en kunnen ervoor zorgen dat je je ontmoedigd voelt. Je kunt het idee krijgen dat het vinden van een baan onmogelijk is. Toch is het hebben van zelfvertrouwen cruciaal tijdens het sollicitatieproces.

Daarom wil ik als loopbaancoach bespreken waarom zelfvertrouwen belangrijk is bij het vinden van een baan en vooral hoe je zelfvertrouwen kunt vergroten om succesvol te zijn in jouw sollicitatieproces.

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk bij het vinden van een baan?

Het hebben van zelfvertrouwen kan een grote impact hebben op jouw sollicitatieproces. Enkele redenen waarom zelfvertrouwen belangrijk is tijdens het vinden van een baan:

 1. Het vergroot het geloof in jezelf
  Als jij niet in jezelf gelooft, kun je het dan van een ander verwachten om in jou te geloven? Zelfvertrouwen betekent dat je gelooft in je eigen vaardigheden en capaciteiten. Dit kan je helpen om de focus te leggen op wat je te bieden hebt en daarmee hoe je jezelf presenteert. Door in jezelf te geloven, kun je jezelf op de juiste manier presenteren en meer kansen creëren voor succes.
 2. Het helpt je om te gaan met afwijzingen
  Je kunt je snel laten ontmoedigen door afwijzingen tijdens het solliciteren. Wat als jij meer zelfvertrouwen zou hebben? Dan helpt het jou om afwijzingen minder persoonlijk op te vatten en meer te zien als een kans om te leren en te groeien. Zelfvertrouwen helpt je om positief te blijven en door te gaan met zoeken naar nieuwe kansen.
 3. Het maakt een goede indruk op werkgevers
  Een sollicitatiegesprek kan soms intimiderend zijn. Je zit tegenover drie mensen die jou vragen stellen. Als jij gelooft in je zelf en jouw kunnen, dan kom je rustig en zelfverzekerd over tijdens het gesprek. Dit kan een goede indruk maken op werkgevers en kan helpen om je te onderscheiden van andere sollicitanten.
 4. Het stelt je in staat om initiatief te nemen
  Als je zelfvertrouwen hebt, dan ben je beter in staat om initiatief te nemen en kansen te creëren voor jezelf. Je stapt makkelijker af op mensen tijdens een netwerkevenement of je meldt je aan voor interessante vacatures en zoekt actief naar manieren om je vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Daarnaast zul je je online ook makkelijker profileren. Denk hierbij aan Linkedin. Je zult dan ook sneller contact leggen met anderen.

Zelfvertrouwen voor een baan

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten tijdens het sollicitatieproces?

Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten tijdens het sollicitatieproces, dan zijn hier enkele tips die je kunt volgen:

 1. Focus op je sterke punten
  Breng in kaart wat jouw vaardigheden zijn en welke prestaties je hebt behaald in je carrière. Dit kan je helpen om jouw sterke punten in te gaan zien en te focussen op wat je wél hebt. Door helder te hebben wat jouw sterke punten zijn, wordt het makkelijker om jezelf te presenteren tijdens het sollicitatiegesprek en zul je meer vertrouwen krijgen in jezelf.
 2. Wat kun je nog versterken?
  Vaak wordt er gezegd dat je je zwakke punten moet verbeteren. De vraag is of dat zin heeft. Als jij ergens niet goed in bent en je hebt er geen talent voor, wat levert het je dan op om daar de focus op te gaan leggen? Behalve dat je zelfvertrouwen een deuk oploopt. Iets waar je geen aanleg voor hebt, ga dat vooral niet proberen te verbeteren. Dan steek je veel energie in het leren en het levert je weinig op. Je kunt wel kijken wat nog onderontwikkeld is. Dat is vaak iets wat je eigenlijk wel goed kan, wat je in aanleg hebt, maar je nog te weinig gebruikt of toepast. Daar wil je wel beter in worden, vooral omdat het je zelfvertrouwen een boost geeft. Als je daar beter in wordt (en de kans is groot dat dat lukt) dan stijgt jouw gevoel van eigenwaarde en daarmee het geloof in jezelf. Dus denk niet in termen van zwakte, maar vooral versterken!
 3. Bereid je voor op sollicitatiegesprekken
  Een goede voorbereiding op sollicitatiegesprekken kan je helpen om meer zelfvertrouwen te hebben tijdens het sollicitatiegesprek. Hoe bereid je je goed voor? Als jij precies weet waar jouw droombaan aan moet voldoen, dan is het niet zo moeilijk meer om te checken of de baan voldoet aan jouw wensen. Tijdens het gesprek weet je waar je vragen over kunt stellen en waar je op moet letten. Je kunt je ook voorbereiden op het beantwoorden van vragen die vaak worden gesteld in een sollicitatiegesprek. Hier kun je mee oefenen. Verdiep je in het bedrijf en maak een lijst van vragen die je aan de interviewer wilt stellen. Door je goed voor te bereiden kun je tijdens het gesprek zelfverzekerder overkomen.
 4. Blijf positief
  Tijdens het sollicitatieproces is het makkelijk om je ontmoedigd te voelen. Je hebt één afwijzing en meteen denk je “laat maar, het wordt toch niets”. Het is zo belangrijk om positief te blijven en te geloven dat je de juiste baan zult vinden. Er is een baan waar jouw naam op staat, je moet die baan alleen nog vinden. Probeer je daarbij vooral te concentreren op waar jij invloed op hebt, zoals de voorbereiding en wat jij als persoon meebrengt naar een werkgever. Houd dat voor ogen.
 5. Verzamel positieve feedback
  Vraag feedback van mensen die je vertrouwt en respecteert. Je kunt bijvoorbeeld vragen om feedback van (oud-)collega’s, leidinggevenden of mentoren over je werkprestaties en je professionele vaardigheden. Het ontvangen van positieve feedback kan je zelfvertrouwen vergroten en je helpen om je sterke punten te benadrukken tijdens sollicitatiegesprekken.

Zorg voor een goed zelfbeeld en genoeg zelfvertrouwen om de perfecte baan te vinden!

Het vinden van een baan kan een uitdagende en stressvolle ervaring zijn, maar zelfvertrouwen is een cruciale eigenschap om te hebben tijdens het sollicitatieproces. Zelfvertrouwen stelt je in staat om jezelf op de juiste manier te presenteren, initiatief te nemen en positief te blijven, zelfs als je te maken krijg met afwijzingen. Door te werken aan je zelfvertrouwen en je sollicitatievaardigheden, kun je meer kansen creëren voor succes en uiteindelijk de baan vinden die bij je past. Als stress coach help en begeleid ik je in het proces van het ontwikkelen van zelfvertrouwen!

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.