Dit is een vraag die regelmatig voorbij komt. Solliciteren is niet altijd makkelijk en hoe zorg je er dan voor dat jouw brief en cv niet onder op de stapel belanden, maar dat je juist wordt uitgenodigd? Je wilt niet dat je een motivatiebrief hebt die dertien in een dozijn is.
Als loopbaancoach ga ik je meteen uit de droom helpen. Ik ga je niet woord voor woord aangeven wat jij in je brief moet zetten, maar… ik wil je vooral anders laten kijken naar hoe je een motivatiebrief schrijft.
Wat is het belangrijkste op het moment dat je gaat solliciteren?
Als je bedenkt dat een recruiter maar een paar seconden de tijd neemt om naar jouw CV te kijken en daar meteen een beeld over vormt, hoe belangrijk is die motivatiebrief dan? Als jouw CV misschien niet interessant genoeg is of niet uitstraalt wat het uit zou moeten stralen, dan wordt jouw brief misschien al niet eens gelezen. Het belangrijkste is dus dat jouw CV op orde is. Wanneer is jouw CV op orde? Als de kleur, de tekst, de foto, jouw persoonlijke profiel uitstraalt wie jij bent. Hier hoort natuurlijk een goede motivatiebrief bij. Ook de brief moet geschreven zijn in de bewoording die past bij jou.
Een motivatiebrief is nooit een herhaling van wat jij in je cv zet. Een cv gaat in op alles wat jij te bieden hebt: kennis, ervaring, vaardigheden, talenten, kwaliteiten. Een motivatiebrief is de motivatie waarom jij solliciteert op de vacature. Hier worden ze enthousiast van. De combinatie zorgt ervoor dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
De juiste energie en motivatie
Wat gebeurt er op het moment dat jij die motivatiebrief schrijft? Met welke overtuiging en met welke energie schrijf jij die brief? Op het moment dat jij van tevoren al denkt:
“Kan ik dit wel?”
“Ja maar pas ik hier wel bij?”
“Heb ik de juiste skills wel?”
Dat soort gedachten… als jij met die gedachten een brief schrijft, wat gebeurt er dan denk je? Er zit geen positieve energie op. Die energie voelt de lezer ook. Je gaat ook andere bewoordingen gebruiken. Je schrijft je brief heel anders dan je eigenlijk wilt. Je gaat je misschien verdedigen of je hebt juist het gevoel dat je heel goed moet vertellen waarom jij zo goed bent waardoor de brief langdradig wordt en niet leesbaar is.
Als jij vanuit een bepaalde overtuiging en gedachte schrijft dat jij de beste kandidaat bent, dat jij de beste persoon bent om hierop te solliciteren, dan zit er een hele andere energie op. Dan weet ik nu al dat er enthousiasme vanuit gaat. Dan leest die brief waarschijnlijk veel makkelijker weg. Op het moment dat jij er zelf al niet in gelooft, hoe vloeiend schrijf jij de brief dan? Als je gedachten al nee zeggen, dan zal je merken dat er een soort writers block ontstaat. Er komt spanning op, het gaat niet vanzelf. Het wordt zo’n gekunstelde brief.