Blog

Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief?

Dit is een vraag die regelmatig voorbij komt. Solliciteren is niet altijd makkelijk en hoe zorg je er dan voor dat jouw brief en cv niet onder op de stapel belanden, maar dat je juist wordt uitgenodigd? Je wilt niet dat je een motivatiebrief hebt die dertien in een dozijn is.

Als loopbaancoach ga ik je meteen uit de droom helpen. Ik ga je niet woord voor woord aangeven wat jij in je brief moet zetten, maar… ik wil je vooral anders laten kijken naar hoe je een motivatiebrief schrijft.

Wat is het belangrijkste op het moment dat je gaat solliciteren?

Als je bedenkt dat een recruiter maar een paar seconden de tijd neemt om naar jouw CV te kijken en daar meteen een beeld over vormt, hoe belangrijk is die motivatiebrief dan? Als jouw CV misschien niet interessant genoeg is of niet uitstraalt wat het uit zou moeten stralen, dan wordt jouw brief misschien al niet eens gelezen. Het belangrijkste is dus dat jouw CV op orde is. Wanneer is jouw CV op orde? Als de kleur, de tekst, de foto, jouw persoonlijke profiel uitstraalt wie jij bent. Hier hoort natuurlijk een goede motivatiebrief bij. Ook de brief moet geschreven zijn in de bewoording die past bij jou.

Een motivatiebrief is nooit een herhaling van wat jij in je cv zet. Een cv gaat in op alles wat jij te bieden hebt: kennis, ervaring, vaardigheden, talenten, kwaliteiten. Een motivatiebrief is de motivatie waarom jij solliciteert op de vacature. Hier worden ze enthousiast van. De combinatie zorgt ervoor dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

De juiste energie en motivatie

Wat gebeurt er op het moment dat jij die motivatiebrief schrijft? Met welke overtuiging en met welke energie schrijf jij die brief? Op het moment dat jij van tevoren al denkt:

“Kan ik dit wel?”

“Ja maar pas ik hier wel bij?” 

“Heb ik de juiste skills wel?” 

Dat soort gedachten… als jij met die gedachten een brief schrijft, wat gebeurt er dan denk je? Er zit geen positieve energie op. Die energie voelt de lezer ook. Je gaat ook andere bewoordingen gebruiken. Je schrijft je brief heel anders dan je eigenlijk wilt. Je gaat je misschien verdedigen of je hebt juist het gevoel dat je heel goed moet vertellen waarom jij zo goed bent waardoor de brief langdradig wordt en niet leesbaar is.

Als jij vanuit een bepaalde overtuiging en gedachte schrijft dat jij de beste kandidaat bent, dat jij de beste persoon bent om hierop te solliciteren, dan zit er een hele andere energie op. Dan weet ik nu al dat er enthousiasme vanuit gaat. Dan leest die brief waarschijnlijk veel makkelijker weg. Op het moment dat jij er zelf al niet in gelooft, hoe vloeiend schrijf jij de brief dan? Als je gedachten al nee zeggen, dan zal je merken dat er een soort writers block ontstaat. Er komt spanning op, het gaat niet vanzelf. Het wordt zo’n gekunstelde brief.

Sollicitatiebrief schrijven

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Hoe schrijf je wél een goede motivatiebrief?

Als we nu eens gaan kijken hoe je wél die goede motivatiebrief kunt schrijven. Welke positieve overtuiging over jezelf heb je dan nodig? Kijk eerst wat je wél in huis hebt, waar ben je wel goed in? Wees daar niet te bescheiden in. Bescheidenheid heeft nog nooit iemand iets opgeleverd. Bescheidenheid is ook die verborgen parel die niemand kent. Als jij niet vertelt wie je bent en waar je goed in bent, dan weet niemand dat. Wees dus niet te bescheiden.

  • Wat heb ik te bieden?
  • Waarom pas ik zo goed bij deze functie?
  • Waarom word ik hier zo enthousiast van?
  • Wat heb ik allemaal te brengen?

Als je dat voor jezelf weet, dan ontstaan er andere gedachten en word je enthousiast met positieve energie. Dan zie je de klik, dan zie je dat deze functie bij je past. Dit is wat je wilt en wat je in je hebt! Op die manier wordt het veel makkelijker om die brief te schrijven vanuit een enthousiaste vibe, in plaats van het zelfvertrouwen dat er niet is, omdat je er onzeker van wordt. Dan ga je ervoor!

Vervolgens zal je ook merken dat je veel meer in actie komt en zal je merken dat het schrijven van die brief veel makkelijker gaat. Het wordt een enthousiaste, energieke brief. Dat leest lekker weg voor de lezer. Wat is het resultaat? Dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek!

Tips bij het schrijven van een motivatiebrief

Als je nu merkt dat je het lastig vindt om die brief te schrijven en je niet weet wat jouw openingszin moet zijn. Of je vindt dat je in een gesprek beter tot je recht komt dan op papier. Dan heb ik nog een paar tips voor je.

Tip 1:

Doe alsof je in gesprek bent. Begin gewoon te vertellen en neem het gesprek op, met een spraakrecorder op je telefoon bijvoorbeeld. Luister jouw gesprek vervolgens terug en haal de strekking van het gesprek eruit die je ook in je brief kunt gebruiken. Misschien kun je zelfs letterlijke zinnen overnemen. Dan krijgt jouw brief de juiste tone of voice, jouw tone of voice. Persoonlijker dan dat wordt het niet.

Je kunt ook de brief schrijven alsof er iemand tegenover je zit waar je het gesprek mee voert. Alsof je aan iemand uitlegt waarom je solliciteert. Schrijf deze tekst letterlijk op. Denk niet teveel na over mooie zinnen. Daarna kun je er een mooie brief van maken.

Tip 2:

Ga eens voor jezelf na waarom je solliciteert op deze vacature. Waar ging jij op aan toen je de vacaturetekst las? Welke zin? Welk woord? Wat triggerde jou? Dan weet je ook waarom je er enthousiast van wordt. Dit kun je dan weer beschrijven in je brief. Dan schrijf je het op met de juiste energie. En je weet inmiddels waar dat toe leidt.

Tip 3:

Ga goed in op de vacaturetekst. Neem niet een standaard brief die voor elke sollicitatie hetzelfde is. Bepaalde stukken tekst kun je natuurlijk wel overnemen uit een andere brief, maar schrijf de brief vooral gericht op de tekst uit de vacature. Wat vragen ze van de kandidaat, wat voor een soort organisatie is het en hoe past dat bij jou. Als je niet de juiste opleiding hebt die ze vragen, vertel dan vooral waarom je solliciteert en wat je wél meebrengt als persoon, qua vaardigheden, kwaliteiten en talenten. Jij bent natuurlijk de ideale kandidaat die snel leert en goed past bij deze functie.

Dit zijn een aantal tips om jou te helpen bij het schrijven van een goede motivatiebrief. Ik hoop dat het nu een stuk makkelijker wordt om een mooie brief te schrijven en wens je veel succes met jouw motivatiebrief op weg naar het vinden van jouw droombaan!

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.