Skills first: ontdek waarom opleidingen niet altijd de oplossing zijn

Of het er nu om gaat dat je ontevreden bent in je huidige baan, dat je je passies wilt najagen of de drang hebt naar verandering, veel mensen overwegen op een bepaald moment in hun leven een carrièreswitch. Van deze gedachte kan iemand enthousiast worden, maar het kan ook overweldigend zijn. Een van de meest voorkomende valkuilen waar mensen in stappen bij het plannen van een carrièreswitch, is de veronderstelling dat ze een volledige opleiding moeten volgen om überhaupt een kans te maken op een nieuwe baan. Laten we deze gedachte eens onder de loep nemen.

“Ik moet eerst een opleiding doen voordat ik een andere baan kan zoeken”. Dit is wat de dame zei die ik als loopbaancoach gisteren sprak. Haar woorden zijn de woorden van velen. Dit gaat door hun hoofd, omdat velen op hetzelfde kruispunt staan. Maar waarom geloven we dit zo sterk? Het is als een reflex: we zien een nieuwe carrière voor ons en meteen doemt het idee op dat we eerst een stapel cursusmateriaal of studieboeken moeten doornemen voordat we ook maar enigszins kunnen kijken naar een andere baan.

Angst voor het onbekende

Deze veronderstelling wordt vaak gevoed door de angst voor het onbekende. Als we dan denken aan een nieuw vakgebied, raken we overweldigd en denken we meteen dat we niet goed genoeg zijn. Er lijkt een grote kennis- en vaardigheidskloof die overbrugd moet worden. Maar… laten we eens stilstaan bij een belangrijk inzicht: de vaardigheden die je al hebt opgedaan in je vorige banen kunnen van onschatbare waarde zijn, zelfs als ze niet direct gerelateerd lijken.

Laten we even teruggaan naar de dame die ik sprak tijdens haar traject voor loopbaanbegeleiding in mijn kantoor in Leiden. Ze was al druk bezig met het uitzoeken van opleidingen, maar liep vast in het doolhof van keuzes. Een situatie die we maar al te goed herkennen. Hier zien we vaak het keerpunt over het hoofd: na een paar maanden stoppen velen met de opleiding, omdat ze zich realiseren dat het toch niet bij hen past. Zonde natuurlijk. Zonde van zowel de tijd, als het geld én de energie die het heeft gekost.

De wereld staat voor je open!

De waarheid

Waarom gebeurt dit zo vaak? Waarom is de initiële gedachte altijd gericht op opleidingen in plaats van het herkennen en benutten van bestaande vaardigheden? De waarheid is dat 90% van de mensen die begeleid worden naar hun droombaan eigenlijk helemaal geen nieuwe opleiding nodig hebben om een succesvolle switch te maken naar hun droombaan. Ze hebben vaak al een schat aan ervaring en kennis opgebouwd en het gaat erom dat ze deze schat ontdekken en benutten.

Hoe herken je jouw eigen vaardigheden?

Hoe kunnen zij dit doen? Het antwoord ligt in het inzien van deze vaardigheden. Stel je voor dat je in een vorige baan veel tijd hebt besteed aan het voeren van gesprekken met klanten. Misschien had je een adviserende functie en regelmatig contact met klanten om problemen op te lossen. Hoewel dit niet direct gerelateerd lijk te zijn aan een ander (nieuw) vakgebied waarin je geïnteresseerd bent, zijn de vaardigheden die je tijdens deze gesprekken hebt ontwikkeld, van onschatbare waarde. Gespreksvoering, empathie, het vermogen om je in te leven in de ander – dit zijn waardevolle vaardigheden die overal van pas kunnen komen. Het draait dus allemaal om het herkennen van de kernvaardigheden die je hebt ontwikkeld en hoe je deze kunt overbrengen naar een nieuwe context.

De carrièreswitch: sprong in het diepe?

Laten we eerlijk zijn, een carrièreswitch is geen sprong in het diepe zonder reddingsvest. Het is een geleidelijke overgang, waarbij je bestaande vaardigheden combineert met nieuwe kennis om zo een solide basis te creëren. Het gaat niet altijd om het volgen van een volledige opleiding, maar om het identificeren van de ontbrekende puzzelstukjes en deze aanvullen met gerichte leermomenten.

Dus, voordat je jezelf onderdompelt in een zee van opleidingsbrochures en zoekpogingen op het internet, neem even de tijd om je eigen vaardigheden en ervaringen onder de loep te nemen. Wat heb je geleerd de afgelopen jaren? Welke situaties hebben je uitgedaagd en gevormd? Deze vragen leiden je naar een schat aan vaardigheden en kennis die je al in huis hebt. Daar hoef je niets voor te leren.

Een carrièreswitch is een avontuur en bij een avontuur hoort de kracht van ontdekken en mogen groeien. Je hebt al zoveel meer in je mars dan je denkt. Dus, sta open voor de mogelijkheden die voor je liggen en omarm de kracht van jouw eigen skills. Een nieuwe carrière ligt binnen handbereik en het begint allemaal met erkennen van jouw eigen waarde die je al bezit.

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Inhoudsopgave

Anderen bekeken ook

Help, mijn baan is saai! Hoe voorkom je onderprikkeling?

Ben jij onderprikkeld op je werk? Wij vertellen...

6 makkelijke stappen voor een carrièreswitch

Het maken van een carrièreswitch kan met vele...

Is loopbaancoaching wettelijk verplicht?

Loopbaancoaching is de laatste jaren steeds populairder geworden,...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.