Blog

Een VSO is goed werkgeverschap

Regelmatig spreek ik mensen die zich doodongelukkig voelen op hun werk. Ze kunnen niet door een deur met hun manager, het werk zelf maakt ze ongelukkig of ze worden onvoldoende uitgedaagd. Gevolg? Ze zijn totaal niet meer gemotiveerd.

Ze voelen zich hier echt wel schuldig over, want dit willen ze helemaal niet. Het liefst willen ze een baan waar ze in kunnen groeien en waar ze voor langere tijd met plezier kunnen werken. Nu zijn ze gedemotiveerd. Het gevolg hiervan is dat ze minder productief zijn, lichamelijke en mentale klachten hebben of krijgen waardoor ze zich vaker ziek melden of zelfs helemaal uitvallen. Geen fraai plaatje.

De medewerker heeft hierin zelf uiteraard ook verantwoordelijkheid. Dit is geen houdbare situatie, maar de kans bestaat dat de medewerker vast zit. Hij/zij is bang om een vast contract kwijt te raken of heeft geen idee welke baan dan wel bij hem/haar past. Dit maakt het lastig om vooruit te komen en verandering aan te brengen in de situatie.

Vanuit de werkgever is het belangrijk om regelmatig “het goede gesprek” te voeren met de medewerker. In dit gesprek gaat het erom dat er écht wordt geluisterd. Waar loopt de medewerker tegenaan? Heeft de medewerker nog wel plezier in het werk? Dit is niet een gesprek wat “afgevinkt” moet worden, maar wat noodzaak is. Als er een goede werkrelatie is, dan durft een medewerker ook open en eerlijk te zijn. Wat daarin in de sleutel is? Waardering. Zo vaak hoor ik dat mensen zich niet gewaardeerd voelen op hun werk, maar ook niet gezien worden. “Het goede gesprek” zorgt hiervoor.

VSO goed werkgeverschap

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Een VSO biedt uitkomst

Als blijkt dat de medewerker niet meer op zijn of haar plek zit, dan is het voor beiden goed om uit elkaar te gaan. Een zogenaamde vaststellingsovereenkomst kan hier uitkomst bieden. Een medewerker durft namelijk vaak niet zijn of haar baan op te zeggen. Dan valt het inkomen weg. Een VSO helpt om die stap te zetten. Het is ook goed werkgeverschap om dit aan te bieden. Een gedemotiveerde medewerker is killing voor het bedrijf. De kans op fouten is groter, de klanten merken het en het komt de sfeer ook niet ten goede. Een bedrijf wil toch liever een gemotiveerde medewerker?

Het VSO is dé uitkomst voor een medewerker. Wanneer beide partijen overeengekomen zijn dat ze niet meer bij elkaar passen, dan kunnen ze met wederzijds goedvinden een krabbel zetten onder het VSO. Het bedrijf “is verlost” van een gedemotiveerde medewerker en de medewerker krijgt de vrijheid om een baan te zoeken die hem/haar wel gelukkig maakt. Daarnaast heeft de medewerker recht op een werkloosheidsuitkering. Dit maakt de stap makkelijker. Het verlies van inkomen blijft voor velen het grote struikelblok, waardoor ze niet hun baan zullen opzeggen.

Het is goed werkgeverschap om te zorgen voor de medewerker dat deze begint aan een volgende stap én het is goed werkgeverschap om ervoor te zorgen dat het bedrijf goed blijft lopen en de sfeer goed blijft, voor de andere medewerkers die in dienst zijn.

Helaas hoor ik nog te vaak dat een werkgever niet akkoord gaat met een VSO. Het kost wellicht wat papierwerk, maar beide partijen kunnen nu op goede voet uit elkaar. Dus waarom niet? Het kost een werkgever niets extra’s. De uitkering komt van het UWV. Daarnaast levert het een werkgever dus wel degelijk wat op: er komt ruimte voor een medewerker die wél past op de functie. Dat zorgt voor doorstroming en mobiliteit in de organisatie. Het biedt weer kansen voor anderen. Daarnaast komt er een nieuwe medewerker in dienst die zin heeft in een nieuwe uitdaging en bij wil dragen aan de organisatie.

Win-win toch?

Dus werkgevers: zorg goed voor je medewerkers. Luister naar ze. Ga het gesprek aan. Laat zien dat je mee wilt denken en het beste voor hebt met het personeel. Dan is veel bespreekbaar.

En medewerkers: pak jouw eigen regie hierin. Zit je niet meer op je plek? Kaart het aan. Maak het bespreekbaar. Vraag naar de mogelijkheden. Misschien is er een andere plek in de organisatie waar je beter past. Of is het beter om uit elkaar te gaan. Zit je echt vast en weet je niet naar welke baan je dan moet zoeken? Ga dan aan de slag met een loopbaantraject en laat je begeleiden door een loopbaancoach. Mogelijk kan dit zelfs betaald worden door de werkgever. Het zorgt ervoor dat je daarna concreet hebt welke baan wél bij je past. Je kunt daarna op zoek naar een baan waarin je gelukkig bent voor langere tijd en weer met plezier naar je werk gaat. Pak je kans!

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.