Blog

Wat is een loopbaantraject?

Een loopbaantraject is er voor mensen die vastlopen in hun carrière. Het is een serie stappen dat iemand doorloopt in zijn professionele leven. Een loopbaantraject heeft een kop en een staart, dus je start met een doel en werkt naar dat doel toe. De vragen ten aanzien van een loopbaantraject kunnen uiteenlopend zijn. Meest voorkomende is: “ik weet niet wat ik wil binnen mijn baan, dus help mij uitzoeken welke baan bij mij past!”. In dit geval gaat het over het bepalen van professionele doelen en het nemen van een beslissing over welke richting iemand op wil gaan in zijn of haar carrière.

Daarnaast kan het ook gaan om ontwikkeling van iemand IN een bepaalde functie of NAAR een andere functie. Het gaat dan echt om ontwikkeling van kennis en vaardigheden om te kunnen groeien in de eigen functie of door te groeien naar een andere functie. Daarbij kan een loopbaantraject gericht zijn op talentontwikkeling. Hierbij ontdekt iemand over welke talenten diegene beschikt en hoe deze talenten te ontwikkelen zijn. Maar hoe ziet zo een traject er nou uit? En uit welke onderdelen bestaat een loopbaantraject?

Hoe ziet een loopbaantraject eruit?

Een loopbaantraject is altijd gericht op een doel. Een van de doelen kan bijvoorbeeld zijn: “aan het einde van het traject weet ik wat mijn droombaan is”. Daar is de coachvraag dan op gericht. Een traject start dus altijd met het stellen van doelen; waar wil iemand aan werken en wat wil iemand bereikt hebben aan het einde van een traject. Zonder doel heb je geen richting. Het stellen van doelen is niet alleen handig, maar het zorgt er ook voor dat een traject doelgericht blijft. Het draait tenslotte om het resultaat. Het resultaat van het traject is dat iemand zo concreet weet wat zijn of haar droombaan is, zodat de volgende stap ook makkelijker is; namelijk het vinden van deze baan.

Een loopbaantraject is dus niet alleen gericht op het ontdekken van een droombaan, maar ook op het vinden ervan. Dit wordt allemaal meegenomen in het traject. De basis van een loopbaantraject gaat altijd over de volgende drie vragen:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?

Tijdens een loopbaantraject gaat iemand op zoek naar antwoorden op deze vragen. Het doel is daarbij om die droombaan concreet te maken. Waarom is dat belangrijk? Het geeft focus en focus zorgt ervoor dat je de juiste vacatures ziet en bij de juiste bedrijven aan tafel komt. Het concreet maken is dus erg belangrijk. Iemand moet precies weten waar hij of zij naar op zoek is:

  • Wat wil ik doen in mijn werk?
  • In welke rol wil ik dit doen?
  • Bij welk soort bedrijf?
  • Wat is daarbij belangrijk voor mij?
  • Wat heb ik te brengen als persoon?
  • Aan welke voorwaarden moet mijn baan voldoen?
  • In welke branche?
  • Over welke voorwaarden kan onderhandeld worden en wat is een harde eis?

Een loopbaantraject geeft antwoord op deze vragen. Hiermee weet iemand precies wat zijn of haar criteria zijn ten aanzien van de baan. Vervolgens zijn deze criteria te gebruiken als een soort checklist. Een checklist voor het zoeken van de juiste functie én het juiste bedrijf. Het gaat erom dat je op zoek gaat naar wat past bij jóu.

Dat is ook waar een loopbaantraject op gericht is; het bepaalt het carrièrepad, het droombaan pad. Het geeft de stip op de horizon weer én welke stappen er gezet moeten worden om die droombaan te realiseren. Voor nu en voor later.

Een loopbaantraject is niet alleen gericht op de eerstvolgende stap, maar ook op de toekomst. Hoe ziet de stip op de horizon eruit en hoe kan iemand zich ontwikkelen richting die stip op de horizon.

Loopbaantraject

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Waaruit bestaat een loopbaantraject?

Een loopbaantraject bestaat uit twee onderdelen: het ontdekken van een droombaan en het realiseren van een droombaan. Het eerste deel van het traject is zo opgezet dat die droombaan stap voor stap helder wordt. We gaan als het ware op zoek naar alle puzzelstukjes om vervolgens de gehele puzzel te kunnen leggen, namelijk die droombaan concreet maken. Deze puzzelstukjes vormen de verschillende onderdelen van de droombaan. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Interesses
  • Drijfveren
  • Talenten
  • Kwaliteiten
  • Rollen
  • Bedrijfscultuur
  • Organisaties

Tijdens het traject worden deze onderdelen uitgewerkt. Het is belangrijk om te weten wat het talent is, maar vooral ook waarom het iemands talent is. Voor kwaliteiten geldt hetzelfde. Welke kwaliteiten bezit iemand en vooral ook waarom. Hoe is dat bij iemand terug te zien in het gedrag en wat kunnen anderen van die persoon verwachten? Denk aan een werkgever of een collega. Dit is ook belangrijk om te weten om te kunnen bepalen of iemand past bij het bedrijf of aansluit bij het team.

Deze puzzelstukjes leiden tot een droombaan blauwdruk. Deze blauwdruk is een groot vel papier waar alles van de droombaan op staat. Hier staat zelfs op wat iemand wil doen in zijn of haar baan. Zo concreet wordt de blauwdruk gemaakt.

Wanneer helder is wat de droombaan is, volgt stap 2. Nu gaat iemand aan de slag om die baan te realiseren! Hiervoor zullen een aantal stappen moeten worden doorlopen. Denk hierbij aan het bepalen van het droombaan pad: welke stappen moet iemand zetten om bij de stip op de horizon uit te komen en wat wordt de eerste stap? Daarbij hoort uiteraard ook het opstellen van het CV. Het CV is tegenwoordig meer dan een opsomming van het werkverleden. Het geeft iemands verhaal weer. Het laat zien wie iemand is. Dit vergt dus nog wel iets meer werk. Bij het opstellen van je CV kan goed gebruik worden gemaakt van de droombaan blauwdruk. Vervolgens start het sollicitatieproces. Dit gaat over het schrijven van een goede brief tot het voeren van een goed gesprek. Tijdens het gehele loopbaantraject wordt iemand begeleidt door een loopbaancoach. Het draait uiteindelijk om het resultaat: het vinden van die droombaan!

Hoe lang duurt een loopbaantraject?

Een loopbaantraject duurt drie tot vijf maanden. Dat wil niet zeggen dat in deze periode geen baan gevonden kan worden, want tijdens het traject gaat iemand juist al op zoek! Het maken van de droombaan blauwdruk duurt ongeveer drie maanden. Aangezien iemand een proces ingaat van zichzelf leren ontdekken, mag hier ook wat tijd voor uitgetrokken worden. Na het afronden van de droombaan blauwdruk, is er nog begeleiding bij het zoeken naar een baan. Ook hier staat iemand er niet alleen voor. Een loopbaancoach is er van begin tot eind. Ook als er nog coaching nodig is bij de start van een nieuwe baan. Een loopbaancoach kan daar ook bij helpen. Het zorgt ervoor dat iemand zekerder wordt in de nieuwe rol en zich op de juiste manier gaat ontwikkelen. Een droombaan is voor de komende jaren en zorgt voor werkplezier en werkgeluk!

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.