Blog

Wat doet een loopbaancoach?

Een droombaan coach is een loopbaancoach die je helpt bij het vinden van jouw droombaan. Maar wat doet een loopbaancoach nu eigenlijk? Wanneer jij vastloopt in je loopbaan en het lastig vindt om daar keuzes in te maken dan helpt een loopbaancoach je daarbij. Samen ontwikkel je strategieën en vaardigheden om doelen te bereiken. Je werkt dus doelgericht aan bijvoorbeeld het bepalen van de richting van jouw carrière, maar ook aan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en talenten om te ontwikkelen in je huidige baan, of het aanpassen van gewoonten of je gedrag om een beter werk-privé balans te krijgen. Een loopbaancoach kan jou ook helpen bij het zoeken naar een nieuwe baan of het opzetten van jouw eigen bedrijf. Het gaat dus niet alleen om het vinden van een baan in loondienst, maar ook om ondernemerschap. Je krijgt advies en ondersteuning bij het maken van keuzes en het nemen van stappen om jouw loopbaan doelen te bereiken.

Wat is loopbaancoaching?

Loopbaancoaching is een vorm van professioneel advies en begeleiding die erop gericht is om te helpen bij het maken van keuzes en het ontwikkelen van vaardigheden of strategieën om doelen op het gebied van werk en carrière te bereiken. Het doel van loopbaancoaching is om mensen te helpen zich in hun loopbaan te ontwikkelen en te groeien, zodat ze hun volle potentieel kunnen benutten om zo gelukkig en succesvol te kunnen zijn in hun werk.

Bij loopbaancoaching wordt niet alleen gekeken naar jouw loopbaandoelen. Het is een ontdekkingsreis naar jezelf. Keuzes maken gaat namelijk over jou. Hoe maak jij keuzes, wat is voor jou daarin belangrijk en waar sta jij voor als mens. Tijdens loopbaancoaching leer je dus niet alleen te kijken naar wat wil ik in mijn carrière, maar ook wat wil ik als mens en welke keuzes zijn goed voor mij.

De basisvragen waar je mee aan de slag gaat is:

  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • Wat kan ik?

Dat is de basis, maar natuurlijk krijg je inzichten in veel meer! Het uiteindelijke doel is dat jouw droombaan concreet wordt, zodat je die baan ook daadwerkelijk gaat vinden. Om jouw droombaan concreet te maken is het daarom belangrijk om inzicht te krijgen in wie jij bent als persoon. Jij neemt jezelf tenslotte overal mee naartoe. Hoe meer inzicht je hebt in wie jij bent, hoe makkelijker het ook wordt om te weten wat je wilt in je leven en in je werk. Je kijkt daarbij niet alleen naar wie je op dit moment bent als persoon, maar ook wie je eigenlijk wilt zijn en hoe het komt dat je daar nog staat. Wat staat je daarbij in de weg? Om inzicht te krijgen in wie jij bent als persoon is het belangrijk om eerst inzicht te hebben in jouw kwaliteiten. Dat zijn je eigenschappen. Maar waarom is dat belangrijk? Je kwaliteiten maken jou tot de persoon die jij bent. Mensen waarderen jou om wie jij bent, om je persoonlijkheid.

Wat doet een loopbaancoach?

 

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Je kijkt ook naar wat je wilt. Dat gaat dus niet alleen over werk, maar ook over andere keuzes in je leven. Daarbij is het belangrijk dat je leert luisteren naar jouw (onderbuik)gevoel. In jouw (onderbuik)gevoel zitten alle antwoorden. Jij hebt dus eigenlijk alle antwoorden in jou. Daar ga je dus naar op zoek! Twijfels die je hebt, zijn er niet voor niets. Het is dus belangrijk om te leren luisteren naar die twijfels. Zijn het echt twijfels? Of vind je het gewoon spannend om iets nieuws te gaan doen? Dat gevoel kan erg op elkaar lijken. Daarbij is het belangrijk om het verschil aan te voelen. Wat jij écht wilt, kun je nooit beredeneren. Dat is de reden dat je vastloopt in je gedachten. Daarom ga je dan ook onderzoek doen naar wat je écht wilt en leer je luisteren naar jouw gevoel. Als jij weet hoe het intern werkt en hoe jij keuzes maakt voor jezelf, dan wordt het op zowel werkgebied als privégebied makkelijker.

Inzicht krijgen in wat je kunt betekent dat je voor jezelf weet waar jouw vaardigheden liggen. Dat zijn aangeleerde “skills”. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kennis die je hebt opgedaan door studie, cursussen of letterlijk vaardigheden zoals bijvoorbeeld omgaan met computerprogramma’s of gedragsvaardigheden. Wat nog veel belangrijker is, is om te kijken waar jouw talenten liggen. Nu hoor ik je al denken: “Wat is een talent anders dan een vaardigheid?”. Heel simpel; een vaardigheid is aangeleerd en een talent niet. Een talent is iets dat er van nature al is. Het is aangeboren. Je kunt het niet aanleren, maar je er wel verder in ontwikkelen. Een talent wil je ook verder ontwikkelen, want je hebt het al in je. Hoe meer jouw talent ontwikkeld is, hoe meer je dit in prestaties terug zal zien. Op deze manier benut je jouw volledige potentieel.

Waarom is het belangrijk om jouw talenten inzichtelijk te hebben? Laten we beginnen met wat een talent is: iets waar jij goed in bent en wat jou energie geeft. Je kunt je voorstellen dat het inzetten van jouw talenten in je dagelijkse werk ervoor zorgt dat je meer voldoening haalt uit je werk en je het gevoel hebt dat je de juiste dingen doet. En niet alleen dat. Je draagt namelijk ook daadwerkelijk iets bij aan het werkproces of aan een ander, omdat jij hier goed in bent.

Het weten van een talent is één, maar het gaat nog veel verder dan dat. Je wilt ook weten waarom het jouw talenten zijn. Hoe jij de dingen doet zoals je ze doet en waarom het voor jou belangrijk is dat je het zo doet. Daarbij zul je vaak van anderen horen dat jij ergens heel goed in bent, waarvan jij denkt: bleh dat vind ik helemaal niet leuk! Dan is dat dus géén talent. Ook al ben je er goed in.

Waarom is dit belangrijk om te weten?

Het draait om jou; wat vindt jij leuk, waar wordt jij blij van en waar ga jij van stralen? Het gaat om het maken van je eigen keuzes. Niet wat een ander vindt dat jij moet doen, maar wat JIJ vindt dat je moet doen. Het gaat er dus om dat jij jouw eigen pad uitstippelt.

Waar het nog meer belangrijk voor is? Stel je zit bij een werkgever aan tafel. Die werkgever gaat jou vragen stellen: wie ben je? Vertel eens wat over jezelf. Waarom pas jij bij deze baan? Wat trok je aan in deze functie? Waarom pas jij bij ons in het bedrijf? En zo kun je nog wel een aantal vragen bedenken die ze je zullen stellen. Daar wil je een goed antwoord op hebben. Het antwoord “ik wil weg bij mijn huidige baan” dekt natuurlijk niet de lading. Doordat je zoveel informatie over jezelf hebt boven gekregen met loopbaancoaching kun je precies aangeven waarom jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Daarnaast kun jij zelf ook checken of de functie en het bedrijf voldoen aan jouw wensen.

Eigenlijk begint dit al bij het zoeken naar vacatures. Doordat jij weet wat je zoekt, is het vinden van de juiste vacatures een stuk makkelijker. Je kunt snel een schifting maken in wat passend is en wat niet. Het schrijven van je motivatiebrief wordt vervolgens een eitje.

Hoe werkt een loopbaancoach?

Een loopbaancoach gaat samen met jou op zoek naar alle onderdelen van jouw droombaan, zodat deze concreet wordt. Zo weet je waar je naar op zoek kunt gaan. Dit gebeurt aan de hand van coachsessies in de vorm van een loopbaantraject. Op basis van individuele coaching of in groepsvorm ga jij hiermee aan de slag. Waarom geen losse sessies? Je wilt resultaat. Je wilt die droombaan. Wat schiet je op met één individuele sessie? Niets. Om resultaat te halen is het nodig om kwaliteit te bieden. Dat gebeurt dus in een traject. Daar heb je een kop en een start. Je start met het stellen van doelen en daar werk je naartoe aan de hand van een methode. Een loopbaancoach is erop gericht om jou de juiste vragen te stellen, zodat je ook de juiste antwoorden vindt die jou verder helpen in het ontdekken van jouw droombaan. Deze vragen zijn gericht op de basisvragen die hiervoor zijn besproken. Een loopbaancoach weet exact waar jij naar op zoek moet zodat jij jouw droombaan concreet kunt maken.

Tijdens een traject ga je aan de slag met een online leeromgeving en opdrachten. Hiermee bereid je je voor op het onderwerp waar je in die module mee aan de slag gaat. In de opdrachten krijg je vragen waar je over na kunt denken en onderzoek voor moet doen bij anderen. Met deze opdrachten ga je de coachsessies in. Doordat jij al bent voorbereid, kun je tijdens de coachsessies echt de diepte in van het betreffende onderwerp. Zo kom je tot steeds meer inzichten.

Bij een traject wordt niet gekeken naar wat jij nu doet of wat je in het verleden aan werk hebt gedaan. Natuurlijk neem je die kennis en ervaring mee, maar als we daar de focus op leggen, dan kom je gegarandeerd weer op dezelfde functie uit. Dat is nou precies wat je niet meer wilt, toch? We nemen jou als uitgangspunt. Jij bent de basis. Daar zoeken we alles bij: jouw persoonlijkheid, jouw talenten, wat je wilt doen in jouw baan, waar jij je voldoening uit haalt in je werk en wat jou energie geeft. Zo kom je uit op jouw persoonlijke droombaan. Daar maak je een blauwdruk van, zodat je, als je op zoek gaat naar deze te gekke baan, precies weet wat je zoekt en nooit meer hoeft te twijfelen. Een loopbaancoach begeleidt jou daar ook in. Denk aan het voorbereiden van een sollicitatiegesprek tot aan het ontwikkelen van een juiste mindset zodat die droombaan van jou wordt!

Loopbaancoaching is geschikt voor iedereen. Of jij net bent gestart met jouw carrière of al een langere loopbaan hebt. Het gaat om de vraag die jij beantwoord wilt hebben: wat is mijn droombaan?

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jou en hoe ik jou kan helpen jouw droombaan concreet te maken? Plan dan nu een gratis intakegesprek. Dan bekijken we jouw persoonlijke situatie en wat jou gaat helpen om de volgende stap in je carrière te zetten.

Die droombaan is binnen handbereik, als je maar de juiste stappen zet!

Werk van een loopbaancoach

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.