Blog

Waarom een beroepskeuzetest jouw probleem niet oplost

Laatst sprak ik dame die al heel wat jaren op zoek is naar wat ze nu écht wil in haar werk. Ze had werkelijk geen idee. Dat maakte haar erg onrustig. Steeds opnieuw maakte ze lijstjes van wat ze leuk vond en wat ze niet leuk vond. Daar hield het dan mee op, want verder kwam ze niet. In haar hoofd probeerde ze hier dan een baan bij te bedenken, maar daar liep ze elke keer vast. Daarom nam ze met mij contact op.

“Kun jij een beroepskeuzetest bij mij afnemen?”

Mijn antwoord was: “ja hoor, maar waarom wil je dat?”

Toen gaf ze aan dat ze dan in één keer haar antwoord zou hebben. Toen ik vroeg wat ze dacht dat een test haar zou opleveren, toen zei ze: “nou dan weet ik op welke functie ik kan solliciteren”.

Heel eerlijk? Dat gaat een test je niet opleveren. Deze testen zijn redelijk algemeen. Het laat een aantal competenties zien waar jij goed in bent, in algemene termen. Het laat een aantal functies zien, maar waarom passen deze functies bij jou? Daarnaast heb ik wel eens de gekste dingen voorbij zien komen. Dat komt omdat het een algemene test is wat gebaseerd is een type mens met bepaalde competenties.

Dus dan komt er wat uit, namelijk dat jij goed bent in onderzoeken en dat je nauwkeurig bent. Nou… en dan? Precies, en dan niets! Je bent geen steek verder.

Daarom geloof ik niet in deze testen. Waar ik wel in geloof? In starten vanaf de basis. En de basis ben jijzelf. We gaan kijken wie jij bent, wat jij kunt, maar vooral ook waar jij energie van krijgt. Het is heel mooi dat je ergens goed in bent, maar krijg je er ook energie van? Sommige dingen waar je goed in bent, kun je ook kwijt in een hobby. Zodra je dit dagelijks MOET gaan doen, dan is het niet meer leuk. Dus daarom is het zo belangrijk om het onderscheid te maken tussen werk en hobby. Waar kom jij nu ’s ochtends voor je bed uit? Dat is echt niet voor alles. Wat wel? Daar gaan we samen achter komen als we jouw droombaan gaan ontdekken.

Wil je hier meer over weten? Ik kom graag met je in contact. Neem contact op of plan meteen een gratis intakegesprek.

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.