Blog

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze op zoek zijn naar passie in hun droombaan. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: passie en droombaan zie ik los van elkaar.

Ja maar, jij bent droombaancoach. Dan draait het toch om passie?

Nee.

Ik vind mijn werk echt het leukste wat er is, maar mijn passie is iets anders. Namelijk golf. Daar word ik echt super gelukkig van. Zet mij op een stuk gras met een golfclub in mijn handen en doe daar nog een zonnetje bij… je kunt mij niet blijer krijgen. Mijn vriend vind ik ook heel lief hoor, maar dat is een andere categorie ;-). Ik ben heel blij als ik iets met mijn passie mag doen. Als ik een vrije dag heb en ik “mag” weer, dan kan ik echt lopen stuiteren van geluk.

Waarom ik passie dan niet zie als werk? Passie is iets wat je super leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Dat heet een hobby. Werk is werk. Dat moet ook super leuk zijn en daar moet je ook goed in zijn. Alleen komt daar een extra component bij kijken. Namelijk: geld. Je krijgt ervoor betaald. Zodra iemand je gaat betalen voor je hobby, dan vind je je hobby vaak niet zo leuk meer. Dan komt er “moeten” bij.

Ik vind golf echt super leuk. Ik speel op dit moment zo’n twee keer week. Stel je voor dat ik vier of vijf dagen per week MOET gaan spelen, uren er aan moet besteden en ik zou zulke goede prestaties moeten gaan leveren zodat mensen mij ervoor gaan betalen… ik denk dat ik er dan niet zoveel lol meer in zou hebben als dat ik nu heb.

Mijn droombaan daarentegen vind ik nog steeds fantastisch om te doen. Het is toch een feestje dat ik iets mag doen wat ik goed kan, wat ik leuk vind én wat mijn salaris betaalt? Dat heet werk.

Dus als iemand zegt: ik zoek weer passie in mijn werk, dan vraag ik altijd: dus je wilt van je hobby je werk maken? Nee dat is niet de bedoeling.

Dus als je op zoek gaat naar jouw droombaan, denk dan niet in termen van “je passie vinden”. Daardoor wordt het nog groter en zwaarder en ingewikkelder. Het kan wél zo zijn dat bepaalde aspecten van jouw hobby terug te vinden zijn in jouw droombaan. Hoe dat komt? Omdat jij jij bent met al jouw bijbehorende eigenschappen en jouw talenten niet alleen zijn terug te vinden in je baan. Vaak zet jij ze ook in in je privé leven. Je bent nu eenmaal goed in die talenten en je vindt het nog leuk ook. Daarom kan er overlap zijn.

Het belangrijkste als jij op zoek gaat naar jouw droombaan is dus om op zoek te gaan naar iets wat je goed kunt, wat je super leuk vindt om te doen én waar je betaald voor zou willen worden.

Veel succes!

Heb je vragen? Stuur mij een bericht of plan een gratis intakegesprek in. Dan kijken we samen naar jouw droombaan.

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.