Blog

Bereid je brein voor op geluk

Ons brein is ontwikkeld om te overleven. Het is er niet op gericht om je gelukkig te maken, maar slechts om je te redden voor gevaar. Dat maakt het traag en conservatief in de manier waarop het denkt, doet én voelt. Gelukkig kan alles wat jij doet al een positieve invloed hebben op je geest.

Wat heeft geluk met je brein te maken?

Geluk is eigenlijk een chemische stof die wordt aangemaakt in de hersenen waardoor we positief gaan denken. We kunnen geluk ook vergelijken met opwinding en hebben dan het hormoon dopamine nodig. Veel mensen vinden geluk in bijvoorbeeld shoppen, maar volgens sommige wetenschappers is er meer voldoening te halen uit je werk of je hobby. Geluk is meer dan alleen maar een emotie. Het brein kan geluk ervaren door positieve belevingen en activiteiten, zoals het genieten van plezierige momenten, sociale contacten en voldoening op de werkplek.

Leuk weetje

Geluk is een complex fenomeen dat het brein op verschillende manieren raakt. Uit onderzoek is gebleken dat geluk vooral voorkomt in de hersenen, bijvoorbeeld in de ventromediale prefrontal cortex (vmPFC). Deze regio van de hersenen wordt ook wel de beschermer van het bewustzijn genoemd.

Hoe kan je voorkomen dat je brein jouw geluk probeert te saboteren?

Veel mensen zijn niet op de hoogte van het feit dat hun brein hun geluk probeert te saboteren. Het is dus belangrijk om je hersenen als het ware goed voor te bereiden op geluk. Door je brein met positieve gedachten te stimuleren, open je de weg naar méér positieve resultaten. Je brein wordt alleen maar negatiever door hem te voeden met stress en negatieve emoties. Stress is een van de belangrijkste redenen waardoor je brein jouw geluk saboteert.

Stress komt voort uit een negatief gevoel. Je kunt daardoor snel een negatieve mindset creëren. Dit kan door bijvoorbeeld een structureel hoge werkdruk, slecht slapen of veel stressvolle situaties in je privéleven. Stress kan dus impact hebben op je brein en dus op je geluk. De beste manier om deze negatieve vibratie te verminderen is zoveel mogelijk te ontspannen. Je kunt hierbij denken aan het sporten, wandelen in de natuur of door simpelweg de dingen doen die je leuk vindt. Door het creëren van meer rust in jouw leven, maak je ruimte vrij voor geluk en positieve gevoelens.

Hoe kan je jouw brein voorbereiden op geluk?

Een van de eenvoudigste en het meest effectieve manieren om jouw brein voor te bereiden op geluk is: zelfzorg. Gezond eten, sporten, voldoende slapen, ontspannen etc. Gezondheid is immers essentieel om gelukkig te kunnen zijn. Door te leren over geluk (of een ander positief thema) en hoe je het kunt creëren, maken we het onszelf gemakkelijker om een positieve mindset te creëren. En uiteindelijk ervaar je daardoor sneller en vaker een geluksgevoel.

Hierbij is het belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft en een goed gevoel over jezelf creëert. Vervolgens worden jouw gedachten helder en kun jij je emoties en je keuzes sturen.

Je brein vraagt om veel aandacht. Anticipeer op nieuwe emoties, negatieve ervaringen en veranderingen in het dagelijks leven. Stel jezelf eens bloot aan een positief leefpatroon. Je kunt je geluksgevoel triggeren door met elke stap die je zet te focussen op het ‘positieve’ (wat is er wel in plaats van wat is er niet). Om je gelukkiger te voelen, kun je kiezen: ‘negatieve’ of ‘positieve’ gedachten. Neem ze beiden onder de loep en kies dan voor de gedachten waar jij het beste gevoel bij hebt. Dit leidt tot een positiever brein en dus een betere mindset én dus meer geluk.

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.