Blog

Mindset: je beperking of je ondersteuning?

Waarom stel ik zoveel uit? Waarom vind ik keuzes zo lastig?
Zodra ik een beslissing wil nemen dan gaat mijn hoofd “aan”.
Zou je dat wel doen?
Kan ik dat wel?
Wat als het mislukt?
Wat als ik het niet kan?

Je bent niet de enige; veel mensen lopen hier tegenaan. Het goede nieuws: je kunt er wat aan doen!
Jij bent je eigen ondersteuning, of je belemmering. Onderzoek jezelf: wat doe ik goed? Wat kan ik nog beter doen? Waarom is het zo belangrijk wat anderen van mij vinden? welke invloed heeft dit op mij en de keuzes die ik maak? Wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Wat is een mindset?

Een mindset is een manier van denken. Het negeren of aanvaarden van je onderbewuste gedachten zullen invloed hebben op je doelen, motivatie en uiteindelijke succes. Een beperkende mindset zal je tegenhouden om je doelstellingen waar te maken, maar juist diezelfde beperking kan juist voor ondersteuning zorgen. Hoe dan??? Door erachter te komen hoe je die beperking op een positieve manier kunt gebruiken. Een mindset is een manier van denken, een persoonlijke visie op de wereld. Een positieve en sterke mindset kan helpen om je beter te voelen en om obstakels te overwinnen.

Mindset als beperking én ondersteuning

Je mindset is je gedachtepatroon. Het beïnvloedt al je doen en laten. Zo ervaar je in een sterke of negatieve mindset: ik heb alles onder controle en heb invloed op mijn toekomst, of ik ben bang ik kan niets goed.
Een sterke mindset is een krachtig instrument voor persoonlijke ontwikkeling, veerkracht en succes. En eigenlijk in alles wat je maar wilt bereiken. Het is leuk om je mindset als een ‘gave’ of ondersteuning te zien. Maar mindset kan ook een beperking zijn. …dus als je bijvoorbeeld dingen denkt als “de één heeft gewoon meer mazzel dan de ander in het leven”. Óf…”Het is zoals het is ik moet de situatie accepteren, ik heb geen invloed op wat mij overkomt of op wat er komen gaat.” Dit soort gedachten maken dat je als het ware bevriest en dus niet overgaat tot actie. Maar…als je mindset als ondersteuning gebruikt om te bereiken wat je wilt dan wordt het een stuk gemakkelijker om door te zetten en de nodige acties te ondernemen om te bereiken wat je wilt! Als je mindset sterk is, heb je meer energie én ben je beter in staat om na te denken over wat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je slaagt.

Hoe je je mindset kan veranderen

Hoe je ervoor kan zorgen dat je je mindset kan veranderen is per persoon verschillend. Sommigen vinden het prettig om meer creatief bezig te zijn, anderen willen graag andere mensen ontmoeten of juist rust en stilte ervaren. Kijk naar wat jij nodig hebt.
Er zijn aanzienlijke voordelen om een sterke mindset te hebben. Mensen met een verbeterde mindset voelen zich positiever en gemotiveerder om actie te ondernemen op wat ze uit het leven willen halen. Hun aandacht is gericht op hun doelen, niet op wat ze niet hebben. Optimisme is een sterke motivator.
Gelukkig kunnen we allemaal onze mindset verbeteren. Zet dus die eerste stap om dichterbij je doelen en je (toekomst)dromen te komen.

Tips om je mindset te versterken

Je mindset veranderen gaat niet over 1 nacht ijs. Het kost tijd. Nieuw gedrag aanleren kost vaak weken of maanden. Des te meer reden om er NU mee te beginnen. Écht je hebt er baat bij. Je krijgt een andere (positieve) kijk op dingen en het verbreedt je horizon enorm. Doe minimaal elke dag activiteiten waar jij blij van wordt (lezen, schrijven, wandelen, sporten…wat jij wilt). Om je mindset te versterken, is het goed om je voornemens op papier of op een app vast te leggen. Door ze op die manier vast te leggen ga je naar je voornemens toeleven en handelen en uiteindelijk jouw eigen droomleven stap voor stap creëren. Een mindset kan worden beschouwd als alles wat je automatisch denkt, voelt en doet zodra je een nieuwe situatie of omgeving binnengaat. Het is van belang dat je met je gevoel in balans bent met je mindset, een positieve geest en bewustzijn om het leven te leven dat je wilt. Iedereen heeft wel eens momenten waarop hij of zij zich niet goed voelt. Iedereen overkomt weleens wat naars of vervelends. Dat staat vast. Maar, je kunt hier mee omgaan door je eigen mindset te versterken en niet op die van anderen af te stemmen. Op die manier heb je voor een groot gedeelte de controle over je gedachten, je leven en de keuzes die je maakt.

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.