Blog

Het domste advies om jouw droombaan te vinden

Als je helder hebt dat het tijd is om werk te maken van je droombaan, kan ik me goed voorstellen dat je op zoek gaat naar adviezen. Want hoe doe je dat nou, je droombaan vinden, verwezenlijken of creëren? Slim om op zoek te gaan naar adviezen, want waarom zou je het wiel opnieuw gaan uitvinden?

Alleen, tussen al die adviezen die beschikbaar zijn, zitten soms ook adviezen die minder handig zijn. Of ronduit dom. Want op zo’n advies stuitte ik laatst weer.

Ik geef toe, op het eerste gezicht lijkt het misschien een heel logisch, slim of goed advies. Maar echt, ik vind het het meest domme advies wat ik ooit gehoord heb.

“Probeer verschillende jobs uit”

Door het uitproberen van verschillende banen, zou je ontdekken wat wel en wat niet bij je past. En zo dus je droombaan kunnen vinden.

Het vinden van ‘de perfecte carrière’ is vaak een proces van vallen en opstaan. Er is niks mis mee om een aantal verschillende jobs uit te proberen in je zoektocht naar een droombaan. Als je al inziet wat je niet ligt, brengt dat je dichter bij wat je wel ligt.

En dat is zeker waar. Maar toch ben ik het er niet mee eens. Écht niet mee eens.

Want hoe lang ga je dan door met dat uitproberen? Hoeveel banen zijn er nodig, hoeveel keer moet je vallen en weer opstaan, voordat je helder hebt wat dan wel écht bij je past?

Hoe denk je dat anderen daar tegenaan kijken? Een cv waarin je van de ene naar de andere baan hopt. Met als verklaring “Ik wilde uitproberen of dit mijn droombaan was. En het antwoord is nee.” Hoe denk je überhaupt aan een nieuwe baan te komen, als je motivatie is “Ik weet het eigenlijk niet, maar ik wil gewoon eens uitproberen of dit misschien wel mijn droombaan is”?

Maar hoe de buitenwereld hier tegenaan kijkt, is nog niet eens het belangrijkste.

 

MO_00549-2.JPG

Moet je je eens indenken wat dat uitproberen met je zelfvertrouwen doet. Elke keer weer vallen. Je neus stoten. Teleurgesteld raken. Want nee, leuk geprobeerd, maar ook dit was niet je droombaan.

Het vraagt nogal wat van je incasseringsvermogen. En van je doorzettingsvermogen en veerkracht. Om elke keer weer op te staan na die val. Om steeds weer opnieuw te beginnen.

En, even heel praktisch, het vraagt enorm veel tijd. Tijd die je toch veel fijner kunt besteden aan een baan die wél je droombaan is?

Kortom, ik zou het je niet aanraden. Sterker nog, ik raad het je af.

En misschien is dit wel pijnlijk confronterend voor je. Niet omdat je ooit dit advies hebt gekregen en het braaf hebt opgevolgd. Maar omdat je jezelf wel herkent in het advies. Omdat je je realiseert dat dit precies is wat jij, bewust of onbewust, tot nu toe hebt gedaan. Van baan naar baan in de hoop dat het de volgende keer wel je droombaan is. Of in ieder geval beter dan je vorige baan. Om toch steeds weer teleurgesteld te moeten vaststellen dat je nieuwe baan je óók niet echt gelukkig maakt. Hoe lang ga je nog door met jezelf je droombaan ontzeggen? Want dat is eigenlijk onbedoeld wat je wel doet. Je ontzegt jezelf van het geluk wat een droombaan je kan brengen. Van de energie, het plezier en de voldoening die een baan die echt bij je past, je kan geven.

En dat is zo zonde! Je verdient beter, toch?

Daarom ook nog een (kort door de bocht, I know, maar je moet ergens beginnen) advies wat wél werkt als je je droombaan wilt vinden.

Dit is een advies voor als je je droombaan wilt vinden wat wél werkt

Wat ik je wél aanraad, is om die kostbare tijd te besteden aan uitvogelen hoe jouw droombaan er wél uitziet. Scherp voor ogen krijgen waar jij nou echt blij van wordt. Waar een baan voor jou aan moet voldoen, wil je kunnen spreken van een droombaan. Wat moet er zijn? En wat moet er ook zeker niet zijn? Waar houd jij je mee bezig en wat doe je ook vooral niet? Wat geeft jou energie, waar wordt je blij van? Waar kom jij elke dag met gemak en plezier je bed voor uit?

Want op het moment dat jij een messcherp beeld hebt van hoe jouw droombaan eruitziet, wordt het zoveel makkelijker om die droombaan te verwezenlijken. En beeld je eens in wat je dat voor een gevoel geeft, als jij die droombaan in the pocket weet te spelen…

Dus ja, advies zoeken om je droombaan te vinden is slim. Want je bent niet de eerste die op zoek gaat. En ook niet de eerste die het lukt om een droombaan te vinden. Maar ben en blijf kritisch op de adviezen die je krijgt. Want er kan zo maar een heel dom advies tussen zitten…

Ben je er nog niet zeker van of jij jezelf überhaupt een droombaan gunt? Lees dan dit blog 

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.