Blog

Wat zijn mijn waarden en drijfveren?

In onze zoektocht naar zelfontplooiing en persoonlijk succes, spelen onze drijfveren een cruciale rol. Ze zijn de stille krachten achter onze acties, keuzes en overtuigingen. Maar wat zijn drijfveren precies? En hoe ontdekken we onze eigen unieke set van waarden en drijfveren? In deze blog duiken we diep in de wereld van innerlijke drijfveren en persoonlijke waarden.

De essentie van drijfveren

Drijfveren zijn de onderliggende motieven die ons gedrag sturen. Ze zijn de ‘waarom’ achter onze ‘wat’ en ‘hoe’. Deze kunnen variëren van basisbehoeften zoals veiligheid en zekerheid tot complexere verlangens zoals zelfrealisatie en persoonlijke groei. Het herkennen van onze eigen drijfveren is essentieel, omdat ze ons helpen te begrijpen waarom we bepaalde keuzes maken en hoe we voldoening kunnen vinden in wat we doen.

Innerlijke drijfveren

Innerlijke drijfveren zijn diep geworteld in ons onderbewustzijn. Ze vormen de kern van ons wezen en beïnvloeden ons op manieren die we niet altijd direct herkennen. Deze drijfveren kunnen voortkomen uit onze jeugdervaringen, onze culturele achtergrond, en zelfs uit onze instinctieve reacties op de wereld om ons heen. Het verkennen van deze innerlijke drijfveren vereist zelfreflectie en soms zelfs professionele begeleiding, maar het resultaat is een dieper zelfbewustzijn en een grotere innerlijke vrede.

Persoonlijke drijfveren

Persoonlijke drijfveren zijn uniek voor ieder individu. Ze zijn een weerspiegeling van onze individuele waarden, overtuigingen en levensdoelen. Wanneer we onze persoonlijke drijfveren begrijpen, kunnen we levenskeuzes maken die echt resoneren met wie we zijn. Dit kan gaan over carrièrekeuzes, relaties, of zelfs hobby’s en vrijetijdsbestedingen. Het afstemmen van onze keuzes op onze persoonlijke drijfveren leidt tot een meer authentiek en voldaan leven.

Het ontdekken van jouw drijfveren

Het ontdekken van je eigen drijfveren is een reis op zich. Begin met zelfobservatie: vraag jezelf af waarom je bepaalde dingen doet en wat je daarbij voelt. Houd een dagboek bij van je gedachten en gevoelens om patronen te herkennen. Overweeg ook psychometrische tests of coaching sessies om dieper inzicht te krijgen in je persoonlijkheidsstructuur en motivaties.

 

De rol van waarden

Waarden spelen een cruciale rol in het vormgeven van onze drijfveren. Ze zijn als een kompas dat ons leidt in de richting van keuzes en gedragingen die in lijn zijn met wat we belangrijk vinden. Het definiëren van je persoonlijke waarden – zoals integriteit, compassie, of avontuur – kan helpen om je drijfveren te verduidelijken en te versterken.

Integratie in het dagelijks leven

Eenmaal bewust van je drijfveren, is de volgende stap het integreren ervan in je dagelijks leven. Dit kan betekenen dat je veranderingen aanbrengt in je werk, je relaties of je persoonlijke routines om beter in lijn te zijn met wat je werkelijk drijft. Het is een proces van afstemming en soms van compromissen, maar altijd met het doel een authentieker en bevredigender leven te leiden.

Uitdagingen en beloningen

De weg naar zelfontdekking is niet altijd gemakkelijk. Het vereist moed om eerlijk naar binnen te kijken en soms ongemakkelijke waarheden onder ogen te zien. Maar de beloning is ongekend: een leven geleid met passie, doel en persoonlijke integriteit. Het begrijpen van je drijfveren is de sleutel tot het ontgrendelen van je volledige potentieel en het leiden van een leven dat echt van jou is.

Voorbeelden van drijfveren

Er zijn veel verschillende drijfveren en ieder persoon heeft zo zijn eigen drijfveren. Niet iedereen is hetzelfde, waardoor iedereen ook andere redenen heeft om op een bepaalde manier te handelen. Hieronder staan voorbeelden van zulke verschillende drijfveren beschreven.

Geld en financiële beloning

Geld is voor sommige mensen een belangrijke meting voor succes. Als je graag rijk wilt worden en veel wilt verdienen, kan dit een drijfveer zijn om er hard voor te werken. In het bedrijfsleven is een financiële beloning vaak de reden om een bepaalde baan te nemen.

Macht en invloed

Het verlangen om andere te kunnen leiden en invloed te hebben op beslissingen die worden genomen kunnen redenen zijn om ergens hard voor te werken. Je wilt die baan als manager bemachtigen en gaat er dan ook alles voor doen om dit te bereiken.

Persoonlijke ontwikkeling

Je vindt het belangrijk om jezelf te kunnen ontwikkelen en laat die baan nu precies degene zijn waar je dit kunt doen. Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling is voor veel mensen belangrijk zodat ze door kunnen groeien en succes kunnen behalen.

Status

Erkenning krijgen van anderen dat je een goede baan hebt of ergens heel goed in bent kan een belangrijke drijfveer zijn om door te gaan met wat je doet. Het is goed om jezelf te specialiseren en een baan te krijgen waarmee je veel verdiend zodat je status en aanzien naar je toe trekt.

Vrijheid

Met vrijheid bedoelen we dat je zelf bepaalt wanneer je werkt en wat je doet. Je bent zelfstandig en je wilt jezelf niet laten leiden door iemand anders. De drijfveer vrijheid kan ook te maken hebben met het feit dat je graag meer tijd voor jezelf wilt hebben zodat je een relaxter leven kunt leiden en meer tijd kunt besteden met vrienden of aan hobby’s.

Een essentiële stap voor persoonlijke groei

Het verkennen en begrijpen van onze waarden en drijfveren is een essentiële stap naar zelfkennis en persoonlijke groei. Het stelt ons in staat om keuzes te maken die resoneren met ons diepste zelf, waardoor we een leven kunnen leiden dat zowel betekenisvol als vervullend is. Door onze innerlijke drijfveren en persoonlijke waarden te omarmen, openen we de deur naar een authentieker, doelgerichter en vreugdevoller leven.

 

Wil jij ook jouw drijfveren vinden? Dan ben je goed terecht bij Monique van Mo-tivatie.nl, zij kan u helpen bij coaching sessies zoals bijvoorbeeld life coaching of loopbaanbegeleiding waardoor u uw drijfveer sneller zou kunnen vinden.

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.