Blog

Wat kost loopbaancoaching?

Kosten voor een loopbaancoach beginnen al bij €80 en kunnen oplopen tot €200 per uur. Loopbaancoaching kent echter verschillende vormen en dat betekent ook dat de kosten kunnen variëren. De kosten hangen er vaak vanaf wat de duur van een sessie of een traject is, wat de ervaring van de coach is, of het online of live gesprekken zijn en van het type coaching dat wordt aangeboden. De tarieven van verschillende coaches kunnen daarom ook verschillen. Sommige coaches werken met losse gesprekken. Andere coaches werken met pakketten. Dit maakt ook dat de prijs verschilt.

Vanuit MOtivatie Coaching & Loopbaanontwikkeling werk ik met pakketten. Waarom? In coaching werk je naar een doel toe. Na één gesprek zie je geen resultaat en na twee gesprekken ook nog niet. Natuurlijk neem je veel nieuwe inzichten mee om zelf verder mee aan de slag te gaan, maar om jouw droombaan helder te krijgen zijn “een paar gesprekken” niet voldoende. Een loopbaantraject werkt naar dit doel toe en heeft een bepaalde opbouw zodat jij bij jouw doel uitkomt: jouw droombaan helder krijgen. In een traject maak ik niet alleen gebruik van gesprekken, maar ook van een online omgeving waar je opdrachten krijgt, video’s om je op weg te helpen en extra online trainingen. Daarnaast horen hier ook live trainingen bij zodat jij extra geholpen wordt bij het vinden van jouw droombaan.

De kosten van een traject zijn dus ook gebaseerd op hoe het traject eruit ziet. Wil jij een 1-op-1 traject of een groepstraject? Dat maakt ook verschil. Niet qua inhoud, maar wel qua opzet. In een 1-op-1 loopbaantraject krijg je 100% aandacht voor jouw opdrachten. In een groepstraject zijn de coachsessies langer, maar worden alle vragen besproken die de deelnemers hebben. Super waardevol, want op deze manier leer je van elkaar. Doordat de opzet van een groepstraject anders is, zijn de kosten vaak lager dan van een 1-op-1 traject.

Hoe zijn de kosten voor een loopbaancoach opgebouwd?

De kosten voor een loopbaancoach kunnen uiteenlopend zijn. Zo is er verschil in ervaring, maar ook wat een loopbaancoach te bieden heeft. Een loopbaancoach coacht over het algemeen niet alleen op loopbaanvraagstukken. Persoonlijke coaching maakt namelijk ook deel uit van de mogelijkheden. Een loopbaancoach kan ook ingehuurd worden door bedrijven voor verschillende ontwikkel- en opleidingsvraagstukken. MOtivatie Coaching biedt hiervoor verschillende diensten aan. Zij wordt ook gevraagd door bedrijven om te adviseren over de ontwikkeling van hun medewerkers of door het geven van trainingen. De kosten voor de verschillende diensten kunnen wisselend zijn, afhankelijk van de vraag en de dienst die geleverd wordt.

Loopbaancoaching kosten

Waar bestaan de loopbaanbegeleiding kosten uit?

Loopbaanbegeleiding wordt aangeboden in een trajectvorm. Een traject kan worden aangegaan voor drie of vijf maanden. Tijdens dit traject wordt er onderscheid gemaakt tussen persoonlijke vraagstukken of loopbaanvraagstukken. Dit zijn verschillende trajecten, omdat het doel anders is. Het kan voorkomen dat iemand eerst een traject ingaat dat gericht is op persoonlijke ontwikkeling en daarna de overstap maakt naar zijn of haar loopbaan. Het gebeurt ook andersom. Zodra die droombaan concreet is gemaakt, zijn er dan nog wat persoonlijke vraagstukken te tackelen.

Over het algemeen duurt een traject dat gericht is op loopbaanbegeleiding drie of vijf maanden. Dit is afhankelijk van wat het doel is van het traject. Wil je alleen jouw droombaan helder krijgen? Dan kan dit in drie maanden. Wil je nog een stap verder gaan en ook hulp krijgen bij het realiseren van die droombaan? Dan kies je voor een vijf maanden traject.

De kosten voor een loopbaantraject zijn vanaf € 1.499 totaal. Omdat er verschillende mogelijkheden zijn, kunnen de kosten ook variëren. De kosten voor een traject zijn altijd all-in. Buiten dit bedrag komen er geen kosten meer bij kijken. Live trainingsdagen, gesprekken, de online omgeving met de opdrachten en video’s… alles is inbegrepen in een traject. Lekker overzichtelijk!

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Zijn kosten voor een loopbaancoach aftrekbaar?

Tot 2022 waren de kosten voor loopbaancoaching aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit viel onder studiekosten op het aangifteformulier. Helaas is dit komen te vervallen vanaf 1 januari 2022. Hiervoor in de plaats is de STAP-regeling gekomen. STAP staat voor Stimulans van de Arbeidsmarktpositie. Deze regeling is een subsidie van de overheid die bedoeld is om mensen te ondersteunen bij hun ontwikkeling en scholing. Met de STAP-subsidie kunnen werkenden en werkzoekenden een persoonlijk ontwikkelbudget ontvangen ter waarde van €1000,- waarmee ze bijvoorbeeld een opleiding, training of cursus kunnen volgen om hun kennis en vaardigheden te vergroten om zo hun arbeidsmarktpositie te verbeteren. Het doel van de STAP-subsidie is om mensen te stimuleren om zich te blijven ontwikkelen en zo hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten.

De STAP-subsidie is helaas niet gericht op loopbaancoaching. Natuurlijk kun je deze subsidie wel inzetten voor jouw loopbaan. Zodra jouw droombaan helder is geworden en je wil je omscholen of bijscholen zodat jouw droombaan nog beter passend is, dan kun je daar de STAP-subsidie voor gebruiken. Op deze manier kun je alsnog kosten vergoed krijgen als jij een carrièreswitch wilt maken. Niet voor het deel coaching, maar wel voor het deel opleiding of bijscholing.

Krijg je een vergoeding voor de kosten die je maakt bij een loopbaancoach?

De kosten voor een Loopbaancoach worden niet vergoed door een zorgverzekeraar, ook al ondervind je wellicht fysieke of mentale klachten van jouw baan. Regelmatig wordt loopbaancoaching in Leiden en de rest van Nederland wel vergoed door een werkgever. Door met je werkgever in gesprek te gaan over jouw baan, kun je dit ter sprake brengen. Denk bijvoorbeeld aan deze situaties:

  • Je hebt geen uitdaging meer in je baan en merkt dat je je verveelt
  • Je hebt een te hoge werkdruk en merkt dat je het werk wat je doet niet echt leuk vindt waardoor je dagelijks op je tenen loopt
  • Je hebt het idee dat er meer potentie in jou zit dan dat er uitgehaald wordt, maar je weet niet zo goed wat
  • Je weet niet zo goed wat jouw talenten zijn, dus ook niet hoe je ze beter in kunt zetten in je werk
  • Je weet dat je een andere stap wilt maken in je baan, maar je weet niet welke richting bij je past
  • Je wil ander werk gaan doen, je zit niet op je plek in het bedrijf, maar wat past dan wel?

Dit kun je bespreekbaar maken met je werkgever. Vaak is er binnen het bedrijf een bedrag gereserveerd voor opleiding en coaching. Voor zowel het bedrijf als voor jou is het goed om hiermee aan de slag te gaan. Een werkgever wil het liefst gemotiveerde medewerkers hebben en jij wil gemotiveerd aan het werk zijn. Win-win dus!

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn bij MOtivatie Coaching & Loopbaanontwikkeling? Plan dan een gratis intakegesprek in en we kijken samen wat voor jou het best passend is.

Op zoek naar jouw passie in je droombaan?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.